Osteopathie
Heb je last van rugpijn? Chronische klachten? Of ben je op zoek naar een behandeling voor je huilbaby? Osteopathie helpt je via verschillende technieken verder. Een osteopaat gaat op zoek naar de blokkades in je lichaam en heft deze op. Zo komt je lichaam opnieuw in evenwicht en kan het zichzelf genezen.
Of lees meer over:
Wat is osteopathie?
Wat doet een osteopaat?
Behandeling van klachten
Waarom kiezen voor osteopathie?
Osteopathie bij baby’s en kinderen
Het verschil tussen osteopathie, kinesitherapie en chiropraxie
Tarieven en terugbetaling
Wat is osteopathie?
Osteopathie is een manuele geneeswijze waarbij een osteopaat met zijn handen voelt waar er zich in je lichaam een bewegingsstoornis voordoet. Volgens osteopathie vinden veel aandoeningen hun oorzaak in een verstoorde beweeglijkheid van de gewrichten, ingewanden en weefsels.
Osteopathie beschouwt het lichaam als één geheel waarbij lichamelijk en psychologische klachten met elkaar verbonden zijn. Alles in een lichaam kan en moet bewegen. Zo stem je al je lichamelijke functies beter op elkaar af en krijg je meer energie. Osteopathie richt zich dan ook op het herstellen van de oorspronkelijke bewegingen.
Tijdens osteopathie worden de drie lichaamssystemen behandeld: het pariëtaal systeem (botten, spieren, pezen, gewrichten en wervels), het visceraal systeem (organen, bloedvaten, lymfevaten en zenuwen) en het craniosacraal systeem (de schedel en de wervelkolom).
Wat doet een osteopaat?
Bij osteopathie wordt gezocht naar de oorzaak van je klachten aan de hand van de onderlinge relatie tussen het bewegingsapparaat, de organen en het centraal zenuwstelsel. Zo kunnen blokkades in je nek bijvoorbeeld het gevolg zijn van maagklachten.
Een osteopaat onderzoekt de beweeglijkheid van je lichaam en legt zo een verband tussen je klachten en de gevonden bewegingsstoornissen. Hiervoor maakt hij enkel gebruik van zijn handen. Bij osteopathie worden geen apparaten of medicijnen gebruikt. Door gerichte maar zachte correcties beïnvloedt de osteopaat de blokkades. Intense manipulaties of kraken wordt enkel toegepast indien noodzakelijk. Een osteopaat zal eerst de natuurlijke bewegingen van het lichaam stimuleren.
Omdat het lichaam tijd nodig heeft om zich aan te passen, kan de periode tussen twee behandelingen een week of zelfs langer zijn. Het doel is je lichaam weer helemaal in evenwicht te brengen zodat het zijn zelf genezende krachten kan ontplooien.
Behandeling van klachten
Osteopathie is er voor iedereen. Omdat het lichaam als één geheel wordt beschouwt, kan je met bijna alle klachten bij een osteopaat terecht. Enkele vaak behandelde klachten zijn:
- Rugpijn, heuppijn, kniepijn, schouderpijn, voetpijn en nekpijn
- Bekkeninstabiliteit
- Uitstralende pijn in de armen of benen
- Spierpijn en gewrichtspijn
- Aangezichtspijnen en kaakproblemen
- Maagpijn en darmproblemen
- Hoofdpijn en migraine
- Stress, slaapproblemen en vermoeidheid
Een behandeling duurt meestal tussen de 30 en 45 minuten. Bij de eerste behandeling vindt een uitgebreid vraaggesprek plaats waardoor deze meestal iets langer duurt dan de vervolgbehandelingen.
Gemiddeld zijn 3 tot 5 behandelingen nodig om je klacht grondig aan te pakken.
Waarom kiezen voor osteopathie?
Osteopathie kijkt verder dan enkel de symptomen. Er wordt gezocht naar de onderliggende oorzaak. Heb je last van chronische klachten waar maar geen oplossing wordt voor gevonden? Dan kan osteopathie misschien een uitkomst bieden. Ook acute klachten, bijvoorbeeld een letsel door het sporten, kunnen worden behandeld door osteopathie.
Verder ben je bij osteopathie ook verzekerd van een zachte aanpak. Op basis van een behandelingsplan wordt het evenwicht van je lichaam opnieuw hersteld.
Osteopathie bij baby’s en kinderen
Osteopathie is nuttig in elke levensfase. Ook klachten bij baby’s en kinderen kunnen behandeld worden door osteopathie.
Bij moeilijke of langdurige bevallingen waarbij je baby meer trek- en duwkracht ondervonden heeft, kan er sprake zijn van een geboortetrauma. Het gevolg zijn bewegingsblokkades die typische klachten als reflux of krampjes geven.
Ook op latere leeftijd kunnen kinderen last hebben van blokkades die aan de oorzaak liggen van rugpijn, hoofdpijn, slaapproblemen, enz. Kinderosteopathie en babyosteopathie heffen deze blokkades op waardoor de oorzaak van de klachten duurzaam wordt aangepakt.
Behandelen van klachten bij baby’s:
- Reflux
- Buikkrampen en spijsverteringsproblemen
- Huilbaby
- Schedelasymmetrie
- Eczeem en allergieën
- Voorkeurshouding
Behandelen van klachten bij kinderen:
- Leerproblemen en gedragsproblemen
- Slaapproblemen
- Buikpijn
- Rugpijn en nekpijn
- Groeipijnen
- Astma en problemen met de luchtwegen
- Bedplassen
- Sportblessures
De consultatie begint met een vraaggesprek over de klachten. De zwangerschap, geboorte, familiale aandoeningen en voeding worden besproken zodat de osteopaat een beter beeld krijgt.
Vervolgens wordt je kind op de behandeltafel onderzocht op spanningen. De schedel, wervelkolom en het bekken worden gecontroleerd, net als de buik en borstkas.
De behandeling zelf bestaat uit verschillende manuele technieken als rek, druk, massage, enz. Hierdoor wordt het evenwicht in het lichaam opnieuw hersteld.
Na de behandeling vertelt de osteopaat wat de mogelijke oorzaken zijn van de klacht en wat je als ouder eventueel aanvullend kan doen. Je krijgt een overzicht van het aantal behandelingen nodig zijn om de klacht te verhelpen.
Het verschil tussen osteopathie, kinesitherapie en chiropraxie
Al deze manuele behandelingsvormen beogen hetzelfde doel: pijn en klachten verminderen en het lichaam in staat stellen vrij te bewegen. Ze doen dit echter vanuit verschillende invalshoeken en met andere methoden.
Een kinesist werkt vooral rond de pijnregio van de patiënt. Door verschillende technieken als massage, warmtetherapie en oefentherapie worden de lokale klachten behandeld. Kinesitherapie focust zich meer op de spieren en is heel geschikt bij revalidatie, blessures en spanningspijn. Een kinesist werkt op basis van een doorverwijzing van een arts.
Osteopathie en chiropraxie bekijken het lichaam als één geheel. Ze focussen zich op de onderliggende oorzaak van jouw klachten. Chiropraxie richt zich hierbij vooral op de wervelkolom, terwijl osteopathie ruimer denkt en ook gaat kijken naar organen of bindweefsels en zelfs de invloed van de levensstijl. Kraken wordt toegepast bij beiden, hoewel osteopathie de voorkeur geeft aan zachtere correcties om de natuurlijke bewegingen van het lichaam te herstellen.
Tarieven en terugbetaling
Het gemiddelde tarief voor osteopathie bedraagt ongeveer 45 tot 55 euro. Om te starten met osteopathie heb je geen voorschrift van de dokter nodig. Indien de behandeling wordt uitgevoerd door een erkend osteopaat krijg je deze deels door de ziekenfonds terugbetaald.
Meestal gaat dit om een terugbetaling van € 10 per behandeling, met een maximum van 5 behandelingen per kalenderjaar. Lees hier meer informatie over de terugbetaling van osteopathie per mutualiteit.