Terug naar boven

Vragen van bezoekers

De term die je zocht komt niet (in deze vorm) voor in onze veelgestelde vragen. Probeer het even met minder woorden of met een synoniem.

Vind je je vraag niet terug, neem dan gerust contact met ons op.

Hoe een geschikte osteopaat vinden?
Hoe vind ik een geschikte osteopaat?
  • Je kan op verschillende manieren een geschikte osteopaat zoeken: In de zoekbalk kan je eenvoudig zoeken op gemeente, osteopathievorm of klacht. Wil je ook filteren op doelgroep, sessietype, osteopathieplaats, bereikbaarheid of taal, dan kan je op 'Uitgebreid zoeken' klikken. Je kan dan ook zelf een zoekwoord ingeven, zoals bijvoorbeeld de naam van een osteopaat die je opnieuw wenst te contacteren.
  • Vind hier tips over een goede osteopaat vinden.
  • Of lees meer info over de verschillende osteopathievormen.
Hoe kies ik een osteopaat uit de lijst?
  • Bij het kiezen van een geschikte osteopaat is het raadzaam om de persoonlijke pagina van enkele verschillende osteopaten te bekijken en zowel de praktische informatie als de persoonlijke tekst te lezen. Hier vind je uitgebreide informatie over hoe de osteopaat werkt en je krijgt een ruimer idee van wie de osteopaat is. Je kan je keuze laten afhangen van de osteopathievormen die de osteopaat toepast, de gespecialiseerde opleiding die ze gevolgd hebben, de locatie enz.
  • Afhankelijk van je hulpvraag kan je nakijken of de osteopaat een daarvoor erkende opleiding genoten heeft en of hij /zij is aangesloten bij een beroepsvereniging. Osteopaten die aangesloten zijn bij een beroepsvereniging verbinden zich ertoe om geregeld bijscholing te volgen. Voor of tijdens het eerste bezoek kun je gerust vragen naar de opleidingen die de osteopaat gevolgd heeft ivm jouw hulpvraag of klacht.
  • Het is vooral belangrijk dat de behandeling en de omgang met je osteopaat goed aanvoelen. Merk je niet het gewenste resultaat of voel je je niet goed bij je gekozen osteopaat, kaart dit dan eerst even aan. Je bent altijd vrij om de behandeling bij hen stop te zetten en verder te gaan met een andere behandelaar.


Wat moet ik doen als ik geen osteopaat in mijn buurt vind?
  • Je kan in de zoekbalk aanduiden binnen welke straal van je gemeente je een osteopaat zoekt. Als je de straal vergroot, vind je de osteopaten die het dichtst bij jou in de buurt werken.
  • Het kan zijn dat je zoekactie te specifiek is, als je zoekt naar een specifieke osteopathievorm of klacht. Als je minder selecteert, krijg je meer osteopaten te zien.
Moet ik mij inschrijven of inloggen om een osteopaat te zoeken?
  • Nee, enkel osteopaten die zich willen vermelden op de site dienen zich in te schrijven en in te loggen.
Maak een eerste afspraak
Hoe maak ik een afspraak?
  • Je kan vanuit de persoonlijke pagina van elke osteopaat een bericht verzenden door te klikken op ‘Maak een afspraak / vraag info'. Zo krijgt de osteopaat jouw bericht.
  • Je kan ook telefonisch een afspraak maken.
Moet ik betalen voor een kennismakingsgesprek / intakegesprek?
  • Het overgrote deel van osteopaten zal vanaf de eerste afspraak aanrekenen. Heb je vragen over een eventuele behandeling of over de methodes die de osteopaat hanteert, en hangt het al dan niet in behandeling gaan bij deze osteopaat af van de antwoorden op die vragen, dan informeer je best even voor je een eerst afspraak vastlegt.
  • Tijdens een eerste afspraak gebeurt vaak een anamnese. Je gaat dan met je osteopaat in gesprek over de klachten die je ervaart en hoe zij jou kunnen helpen bij het verlichten van die klachten. Wegens de anamnese kan die eerste afspraak ook iets langer duren en word je mogelijk iets meer aangerekend.
Kan ik een afspraak maken voor een familielid, partner, collega, vriend of vriendin?
  • Het is mogelijk om een afspraak te maken voor personen die je kent, maar het is raadzaam om deze persoon te betrekken in het zoeken naar een geschikte osteopaat. Dit zal het verloop van de behandeling vergemakkelijken en de kwaliteit ervan verhogen.
Het verloop van de osteopathie
Hoeveel sessies heb ik nodig voor ik van mijn klacht af ben?
  • De totale duur van je behandeling is moeilijk op voorhand te bepalen. Je dient rekening te houden met de ernst van je klacht, hoe vaak je kan langsgaan bij je osteopaat, de gekozen behandelingsvorm etc. Iedere behandeling is uniek. Ga in gesprek met je gekozen osteopaat voor meer informatie.
Hoe lang duurt een sessie?
  • Dit is afhankelijk van de osteopathievorm en de osteopaat. Je vraagt dit best aan de osteopaat als je een afspraak maakt. Meestal duurt een sessie 30 min tot 45 min.
Hoeveel kost een sessie?
  • Dit is verschillend per osteopaat. De praktische informatie staat onderaan op de persoonlijke pagina van de osteopaat. Je kan dit ook steeds vragen als je een afspraak maakt.
Heb ik recht op een terugbetaling?

Osteopathie wordt door de meeste ziekenfondsen nog steeds aanschouwd als een alternatieve behandeling, en dus is de terugbetaling ervan ook beperkter. De voornaamste ziekenfondsen (CM, Bond Moyson, Partena, Liberale Mutaliteit etc) voorzien een terugbetaling van €10 voor een minimum van 5 sessies per kalenderjaar.

De meest voorkomende voorwaarde voor een terugbetaling is de erkenningsstatus van je osteopaat. Dat betekent dat je osteopaat ofwel erkend is bij het Ministerie van Volksgezondheid, of dat hij een overeenkomst sloot met jouw ziekenfonds. Vraag steeds voor aanvang van je behandeling aan je osteopaat of hij of zij erkend zijn door je ziekenfonds om onaangename financiële verrassingen te vermijden.


Onze partners