Nekpijn: Osteopathie en behandeling bij nekpijn
Heb je vaak last van nekpijn? Een osteopaat gaat op zoek naar de exacte oorzaak van je nekklachten en verlicht zo op een doeltreffende manier je pijn.
Vind meteen een osteopaat voor nekpijn
Of lees meer over:
Wat doet een osteopaat bij nekpijn?
Oorzaken nekpijn
Artrose in de nek
Nekpijn door stress
Tarieven en terugbetaling
Wat doet een osteopaat bij nekpijn?
Nekpijn is een veelgehoorde klacht bij osteopaten. Tijdens de eerste osteopathiesessie wordt gekeken welk weefsel de nekklachten veroorzaakt. Dit kan een spier, zenuw, gewricht of tussenwervelschijf zijn.
Meestal is nekpijn het gevolg van overbelasting van de nek, zoals bij een stoot, val of langdurige stress. Soms kan nekpijn ook complexer zijn. Door de nek loopt namelijk je centrale zenuwstelsel waaruit verschillende zenuwen naar de rest van je lichaam lopen.
Een osteopaat vertrekt daarom vanuit een holistische visie waarbij het lichaam als één geheel wordt bekeken. Er wordt onderzocht naar de exacte oorzaak van je klacht en hoe je klacht precies is ontstaan. Daarna zal de osteopaat via manuele technieken je nek en het omliggende gebied losmaken en zo je pijn verlichten.
Vind meteen een osteopaat voor nekpijn.
Oorzaken nekpijn
Nekpijn kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaak is overbelasting door een verkeerde lichaamshouding. Dit kan bijvoorbeeld door je houding op het werk zijn of door thuis veel in dezelfde houding te zitten of liggen.
Door de continue spierspanning raken de spieren achteraan in de nek vermoeid, wat leidt tot nekpijn en nekklachten.
Sommige nekklachten ontstaan plots, door een verkeerde beweging of het raken van een nekspiertje tijdens het sporten. Ook een whiplash is een voorbeeld van een acute nekklacht.
Nekklachten kunnen ook chronisch zijn. Ze zijn dan het gevolg van langzame slijtage van de bovenste nekwervelschijven, of van blootstelling aan langdurige stress en spierspanningen. In het geval van stress merk je naast je nekpijn vaak ook hoofdpijn en andere vermoeidheidsklachten.
Omdat een osteopaat samen met jou op zoek gaat naar de exacte oorzaak van je nekpijn, kan deze op een doeltreffende manier aangepakt worden. Zo kan deze niet alleen aangepakt, maar in de toekomst ook vermeden worden.
Artrose in de nek
Het belangrijkste symptoom bij artrose in de nek is nekpijn. De kwaliteit van het kraakbeen bij de botten en gewrichten in de nek daalt, waardoor het pijnlijk kan zijn om je nek te bewegen. Soms kan je daarnaast last hebben van hoofdpijn of duizeligheid. De pijn wordt ook erger tijdens het bukken of tillen, of bij een verkeerde houding. Soms wordt er bij nekartrose ook wel over slijtage van de nek gepraat.
Overbelasting van de nek, zoals bijvoorbeeld bij zwaar fysiek werk, verkeerd tillen of een slechte slaaphouding kan de oorzaak zijn van nekartrose.
Een osteopaat kan samen met jou werken rond oefeningen die de pijn verlichten. Door actief te blijven bewegen, hou je de spieren in je nek soepel. Stijve spieren zorgen namelijk voor meer nekpijn. Ook het vermijden van belastend werk en jezelf proberen te ontspannen, is bij nekartrose aan te raden.
Nekpijn door stress
Naast lichamelijke oorzaken, zijn er ook enkele psychologische oorzaken die nekpijn kunnen veroorzaken.
Een hoge werkdruk, dagelijks in de file staan, voor de kinderen zorgen, een drukke examenperiode,… Stress kan zich na een tijdje op je lichaam zetten waardoor je spieren zich opspannen en klachten zoals nekpijn ontstaan.
Ook depressieve gevoelens kunnen nekpijn veroorzaken. Door veel te piekeren spannen de spieren in je nek zich op. Net zoals wanneer je je angstig voelt.
Nadat een osteopaat je pijnklachten verlicht heeft, kan het in het geval van depressie of een angststoornis helpen om een psycholoog of therapeut op te zoeken. Zo kan je de psychologische oorzaak van je nekpijn grondig aanpakken.
Tarieven en terugbetaling
Hoeveel osteopathie voor nekpijn kost, hangt af van het aantal benodigde sessies en het tarief van je osteopaat. Gemiddeld betaal je voor een osteopathiesessie van 45 minuten ongeveer € 50. Neem voor het exacte tarief een kijkje op het persoonlijke profiel van je osteopaat.
De meeste mutualiteiten voorzien een gedeeltelijke terugbetaling van osteopathie van € 10 per sessie, met een maximum van 5 sessies per kalenderjaar. Contacteer je ziekenfonds of lees hier meer over de terugbetalingsvoorwaarden voor osteopathie.
Vind meteen
Osteopaat voor nekpijn in Brussel (Bruxelles) - Osteopaat voor nekpijn in Antwerpen - Osteopaat voor nekpijn in Gent - Osteopaat voor nekpijn in Brugge - Osteopaat voor nekpijn in Leuven - Osteopaat voor nekpijn in Mechelen - Osteopaat voor nekpijn in Aalst - Osteopaat voor nekpijn in Kortrijk - Osteopaat voor nekpijn in Hasselt - Osteopaat voor nekpijn in jouw gemeente.